Usikker på kørsel i sne og sjap? Sådan kører du sikkert om vinteren
Vintervejret har indtaget Danmark, og det betyder risiko for isglatte veje – også selvom der ikke er sne. Er man nervøs for kørslen på vintervejene, kan man ifølge eksperter selv være med til at øge trafiksikkerheden ved at forberede bilen og tilpasse sine rutiner
Vinteren er over os med sne flere steder i hele landet. Bilisterne kan se frem til flere morgener med isskraberen i hånden, spejlglatte veje og længere tid i trafikken. Føler man sig en smule usikker på vinterkørslen, kan man ifølge eksperter selv øge følelsen af tryghed – det kræver blot forberedelse.
- Selvom vintervejret kommer retur hvert år, er bilisterne i begyndelsen af vinteren jo lidt rustne i vinterkørsel. Er man nervøs for at bevæge sig ud i trafikken, når vinteren viser sig, kan man starte med at gennemgå sin bil og efterse sin egen adfærd i trafikken – for når det kommer til sikker kørsel i vintervejr, ligger en stor del af sikkerheden i forberedelse og adfærd, fortæller kørelærer og landsformand for Dansk Kørelærer Union, Bent Grue.
Sommerdæk mister grebet om vinteren
Hos dækimportøren Continental Dæk Danmark lyder det vigtigste råd, at man naturligvis skal sørge for at have korrekte dæk på til årstiden. Kørsel med sommerdæk om vinteren øger nemlig risikoen for ulykker markant, da dækket ikke er designet til kørsel på vinterveje.
- Om vejen er våd eller snedækket, er det mest sikkert at køre på vinterdæk om vinteren. Vinterdæk er fremstillet af blødere gummi end sommerdæk, og de står derfor bedre fast på vejbanen. Under vinterforhold bliver et sommerdæk hårdt og har dermed et langt dårligere vejgreb end vinterdækket, forklarer administrerende direktør hos Continental Dæk Danmark, Georg Nielsen.
Tilpas rutinerne til vintervejret
Ifølge Bent Grue er et af de vigtigste råd også, at man indregner den ekstra tid i trafikken, som vejret medfører, i hverdagens rutiner.
- Vintervejr betyder længere transporttid, både fordi man muligvis skal skrabe is af ruderne, men også, fordi man muligvis er nødt til at køre med lavere hastighed end normalt. Stå derfor tidligere op eller udskyd morgenkaffen til senere, hvis du ellers ikke kan nå det hele inden for din nuværende morgenrutine. Du skal være sikker på, at du har godt med tid og overskud, når du bevæger dig ud i trafikken, understreger han og tilføjer, at det derudover er en klar fordel at kende sin bil så godt, at man reagerer korrekt, hvis bilen skulle skride ud. Den korrekte reaktion kan man træne på et køreteknisk kursus.
Helårsdæk som alternativ
Som udgangspunkt opfordrer Continental Dæk Danmark bilisterne at vælge dæk ud fra årstiden – navnlig, når vinteren viser tænder. Bor man i en by eller et område med milde vintre, kan helårsdæk dog være en praktisk løsning, men der er mange fordele både sikkerhedsmæssigt og økonomisk i årstidsbestemte dæk.
- Når man kører med dæk, der svarer til årstiden, passer til køretøjet og har det rigtige dæktryk, bruger man mindre brændstof samtidig med, at man bidrager til at højne trafiksikkerheden, understreger Georg Nielsen.
Han opfordrer derfor til at søge råd hos det lokale dækcenter eller værksted, hvis man er i tvivl om, hvilke dæk, man skal vælge til årstiden, bilen og ens kørselsbehov.
Seks råd til at øge trafiksikkerheden om vinteren
1. Skift til vinterdæk. Vinterdæk er fremstillet af blødere gummi end sommerdæk og står derfor bedre fast på vejbanen. Sommerdæk bliver hårde under vintervejr og har derfor et langt dårligere vejgreb. Helårsdæk kan være et alternativ, hvis man primært kører i byer og har mulighed for at lade bilen stå, hvis det er isglat. Helårsdæk giver dog ikke den samme trækkraft som vinterdæk, der er designet til vintervejr.
2. Giv dig selv god tid. Planlæg din hverdag, så du har tiden til at skrabe is af ruderne og køre efter forholdene.
3. Vær opmærksom på sort is. Selvom det ligner, at vejen "bare" er våd, kan det sagtens være et tyndt islag. Stol ikke blindt på, hvad dine øjne fortæller dig.
4. Test dit vejgreb. Er du i tvivl om, hvorvidt bilen står fast på vejen, kan du teste vejgrebet ved at bremse en gang, når det ikke er til fare. Men husk, at der kan være forskel på vejene på din rute.
5. Hold ekstra afstand. I vintervejr er bremselængden længere, og derfor skal du holde en afstand på minimum 2-3 køresekunder, så du ikke skal ud i en panikopbremsning, hvis bilen foran dig pludselig bremser hårdt op.
6. Bange for vinterkørslen? Tilmeld dig et køreteknisk kursus. Er du usikker på, hvordan du redder en situation, hvor bilen skrider ud, kan du give dig selv mere selvtillid ved at tage på et køreteknisk kursus, hvor du lærer at redde en udskridning. Nye biler har elektronisk stabilitetskontrol (ESC), hvor bilen selv retter op, men derfor kan det stadig være godt at lære teorien bag sikker vinterkørsel.
Kilder: Bent Grue og Continental Dæk Danmark.