Årets Fuldkornsdag fejres i alle landets kommuner!
For første gang nogensinde er der opbakning til Årets Fuldkornsdag i alle landets 98 kommuner! Kantiner, dagplejere, supermarkeder, børnehaver, håndværksbagere, sundheds-NGO'er, myndigheder og livsstilscentre er blandt dem, der fejrer fuldkornet.
Selvom Danmark er blandt de nationer i verden med det højeste fuldkornsindtag, så lever 46 procent af den danske befolkning stadig ikke op til det officielle kostråd om at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Derfor er der fortsat grund til at sætte fokus på fuldkorn. Det sker i år for 13. gang, når Årets Fuldkornsdag markeres den 20. januar – i år med fokus på havre.
Ifølge Fuldkornspartnerskabet, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn, er der mange gode grunde til fortsat at sætte fokus på fuldkorn:
"Udover at gavne folkesundheden, så er fuldkorn også en vigtig del af den grønne omstilling. For kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk - sammen med bælgfrugter og grøntsager," fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet.
Fuldkorn på danske arbejdspladser i hele landet
Mange virksomheder og organisationer regner med at deltage i Årets Fuldkornsdag. En af dem er FOOD by Coor, der står bag ca. 100 kantiner landet over. Det betyder at ansatte hos blandt andet Politiet, Velux, Finansforbundet, Det Kgl. Teater og DSB kan se frem til at få fuldkorn på menuen:
"Vores kantinedrift er kendetegnet ved ægte madglæde og bæredygtige løsninger forankret i høj faglighed. Derfor giver det god mening for os at være med til at fejre Årets Fuldkornsdag. På dagen vil vores dygtige medarbejdere sikre formidlingen af vigtigheden ved brugen af fuldkorn. Dette vil vores gæster møde på dagen i deres frokostløsninger," siger Søren Kanne Divisionsdirektør, FOOD by Coor Danmark.
Hos fødevarevirksomheden Food Solutions A/S i Egå bliver der også serveret fuldkornsmorgenmad for alle medarbejdere på dagen:
"Som producent har vi et ansvar for at få folk til at spise mere fuldkorn, og det gælder selvfølgelig også vores egne medarbejdere. Vi ønsker at bidrage til at danskerne spiser flere fødevarer fra første led i fødekæden til gavn for klimaet – og det er fuldkornsprodukter og bælgfrugter gode eksempler på," siger Kristian Lauridsen adm. direktør fra Food Solutions A/S, som også er partner i Fuldkornspartnerskabet.
Vi aner fortsat ikke, hvad fuldkorn er
Selvom 79 procent af danskerne spiser fuldkorn dagligt eller flere gange om ugen, så halter det med at forstå, hvad fuldkorn er. En Megafonundersøgelse for Fuldkornspartnerskabet viser nemlig, at kun 56 procent af os ved, at rug kan være fuldkorn og kun 47 procent ved, at fuldkorn handler om at hele kornet er med - også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre vitaminer og mineraler sidder. Så der er mange gode grunde til endnu engang at slå et slag for fuldkornet. Fuldkornspartnerskabet sender en stor tak til alle for deltagelsen og opbakningen til dagen.