Samejeoverenskomst
Det bliver mere og mere populært at vælge ægteskabet fra og være ugifte samlevende. Denne konstellation er dog ikke helt konsekvensfri, hvis juraen ikke er på plads.
Hvis I ønsker at købe en fast ejendom sammen som ugifte samlevende, anbefales I at indgå en samejeoverenskomst. Samejeoverenskomsten er nemlig den kontrakt mellem jer, der fastsætter jeres forpligtelser over for hinanden.
Indholdet i en samejeoverenskomst
Som ovenfornævnt er en samejeoverenskomst en kontrakt mellem jer, når I som ugifte samlevende ønsker at købe fast ejendom sammen. Da I som ugifte samlevende ikke er omfattet af samme lov som ægtefæller, bør samejeoverenskomsten derfor angive jeres forpligtelser og rettigheder overfor hinanden. Samejeoverenskomsten kan også regulere fordelingen af bestemmelsesretten og vedligeholdelse af ejendommen.
I bør ligeledes i samejeoverenskomsten få aftalt, hvordan boligsituationen skal løses ved et eventuelt samlivsophør. Det er især her, hvor samejeoverenskomsten bliver nødvendig. Det er således muligt f.eks. at aftale, om den ene skal have retten til at blive boende i boligen, hvis samlivet ophører, eller hvordan udbudsprisen skal fastsættes. Ligeledes kan samejeoverenskomsten angive, hvordan fælles udgifter til boligen skal betales af hver part i en eventuel salgsperiode. Jo bedre og mere klar samejeoverenskomst I indgår, desto mere gnidningsfrit vil et samlivsophør være.
Når I ikke indskyder det samme i boligen
Særligt i det tilfælde, hvor I ikke skyder ligeligt ind i boligen, er en samejeoverenskomst relevant. Det er nemlig muligt på forhånd at bestemme, at den, der har indskudt mest ved udbetalingen, også får en større andel af et eventuelt salgsprovenu. Det kan således tænkes i den situation, hvor I køber boligen i lige sameje (dvs. 50/50), men hvor den ene af jer har betalt størstedelen af udbetalingen.
Husk testamentet
Som ugifte samlevende er behovet for et testamente stort, da der fortsat ikke er indført en legal arveret mellem samlevende. Dvs. uden et testamente arver din samlever ingenting. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at en samejeoverenskomst kun regulerer forholdet imellem jer, imens I begge er i live. Hvis samejet opløses som følge af den enes død, er det altså et testamente, der skal regulere, hvad der så skal ske.
Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.