Biolog og gastronom med en fælles mission – vi skal spise flere blåmuslinger
Biolog Maren Moltke Lyngsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann er aktuelle med kogebogen "BLÅ – 40 opskrifter med blåmuslinger." Deres fælles mission er at få os til at spise mange flere af den bæredygtige og velsmagende råvare, der findes i vores egne farvande.
Blåmuslingerne ligger allerøverst på listen over mest bæredygtige fødevarer. Klimaaftrykket er forsvindende lille, kun postevand har et mindre klimaaftryk. I Danmark dyrker vi lige nu omkring 7-15.000 tons blåmuslinger om året, og eksporterer 95% af dem til andre europæiske lande, fordi vi stadig mangler at få øjnene op for den lille delikatesse i egen indpakning, hvis du spørger Mikkel Wejdemann, den ene af de to forfattere til kogebogen "BLÅ".
"Vi spiser forbløffende få blåmuslinger i Danmark. Det smager af høj gastronomi, men samtidig er det mad, der er helt nede på jorden. Alle kan være med – også til prisen, som virkelig er i den lave ende i forhold til andre gourmetråvarer fra havet. Så i mine øjne burde vi spise langt flere blåmuslinger selv," forklarer Mikkel Wejdemann, der har udviklet de 40 lækre opskrifter, der er med i bogen.
I 2019 sad Mikkel Wejdemann blandt publikum, da biologen Maren Molkte Lyngsgaard holdt et oplæg om potentialet og mulighederne i dyrkning af blåmuslinger i havnen i Aarhus. Han var mødt op for at få større forståelse for den oversete råvare, som han gerne ville bruge i større grad i sine madprojekter. Foredraget blev til en kaffesnak om blåmuslinger, et håndslag om et samarbejde, og siden har de to høstet et utal af blåmuslinger sammen, mens de i fælleskab har lagt planer for at øge danskernes indtag af 'havets lille blå', som de kalder blåmuslingen.
Den foreløbige kulmination på samarbejdet er en smuk kogebog i to dele. I den første del forklarer Maren Molkte Lyngsgaard om blåmuslingens fantastiske egenskaber. De smager ikke bare godt, de er også gavnlige for vores havmiljø. "Man kan dyrke muslingerne i meget store mængder, og når man høster dem, høster man ligeledes de næringsstoffer, der gennem mikroalgerne er lagret i muslingerne. Og det er der brug for i vores farvande – for at komme tilbage i god økologisk tilstand, da vi alt for længe har udledt flere næringsstoffer til havmiljøet, end havmiljøet har kunnet klare," fortæller Maren Moltke Lyngsgaard.
I bogens anden del viser Mikkel Wejdemann med opskrifter på 40 lækre retter, hvor nemt det er at tilberede blåmuslinger og bruge dem i alt fra salater og risotto til supper og tarteletter – og meget mere. Mulighederne med blåmuslingerne er næsten uendelige.