Internet - hvilken løsning skal du vælge?
Det kan være noget af en verden at skulle navigere i, når du er på udkig efter den rette internetløsning til dit hjem. Udbyderne er talrige.
Pakkeløsningerne er uendelige. Hastighed og stabilitet varierer. Med lidt råd og tips i hænde er du bedre stillet i jagten på den rette løsning. Dem får du lidt af i artiklen her, som undersøger vigtige faktorer såsom bredbånd vs. fibernet samt valg af hastighed. Efter at læse med her er du forhåbentligt bedre rustet i jagten på en god internetforbindelse til hjemmet.
Bredbånd vs. fibernet - hvad er forskellen?
Almindelig bredbånd er udbredt i det meste af Danmark. Det betyder, at du som udgangspunkt har mulighed for at vælge denne løsning uanset, hvor du bor i landet. Som regel er bredbånd en del billigere end fibernet. Den billigere pris vidner til dels om en lidt mere svingende kvalitet. Kort sagt bygger bredbånd på en ældre og langsommere teknologi end for eksempel fibernet. Typisk skal du regne med en pris i omegnen af 199 kr. pr. måned, når du vælger bredbånd. Billigere løsninger kan af og til også findes. Deraf er det en god idé at se dig lidt omkring, inden du beslutter dig for en udbyder.
Har du mulighed for det, og søger du markedets bedste og mest moderne løsning, er du generelt bedre stillet ved valg af fibernet. Det er dog endnu ikke alle steder i landet, at løsningen udbydes. Som regel kan du vælge fibernet, hvis du har bopæl i en af Danmarks større byer. I landområder er det endnu begrænset med fibernetten. Løsningen har ry for at give dig et stabilt og hurtigt internet - i sådan en grad, at langt de færreste andre løsninger kan være med på beatet. Når det er sagt, skal du være klar på at betale en del mere for løsningen. Prisen er i omegnen af 229-349 kr. pr. måned. Ligeså kan der være udgifter forbundet med at få installeret fibernettet i din bolig.
Tag udgangspunkt i dine behov når du vælger hastighed
Hvor høj en hastighed du bør vælge, afhænger i høj grad af, hvad du primært bruger internettet til. Streaming og gaming er for eksempel to populære aktiviteter, hvor du som oftest får den bedste oplevelse, hvis der er en forholdsvis god mængde fart på nettet og forbindelsen er stabil.
Som regel er en hastighed på 20-50 Mbit/s mere end nok til online spil. Med denne hastighed undgår du kort sagt at misse de afgørende øjeblikke i et spil. I FIFA vil du eksempelvis nødig gå glip af det øjeblik, din modstander skyder mod mål, mens du i et spil som roulette ikke ønsker at gå glip af det øjeblik, hvor kuglen standser, og du finder ud af, om der er gevinst. Ligeså slipper du for et billede, som hakker i ny og næ, når du smider dig i sofaen med en gang Netflix og film.
Faktisk kan en hastighed lavere end 20 Mbit/s som regel være nok til både gaming og streaming. Det hænger sammen med, at producenterne bag spille- og streamingtjenester som udgangspunkt har lavet deres platforme, så langt de fleste kan være med. Er I dog flere i husstanden, som vil spille og streame fra den samme forbindelse på samme tid, bør I have en løsning, der matcher disse behov. Ellers kan der nemt opstå slinger i valsen, når I alle springer på nettet på samme tid. Her hedder anbefalingen minimum 50 Mbit/s.
To beslutninger bør du altså træffe, når du vælger en internetløsning til hjemmet. For det første bør du overveje, om du ønsker bredbånd eller fibernet. Heraf er det ikke altid sikkert, at du kan vælge. Husk, at fibernet ikke udbydes alle steder og kan være dyrt at installere. Dernæst bør du beslutte dig for hastigheden af dit internet. Her er det som regel dine aktiviteter på nettet samt antallet af brugere, som dikterer, hvilken forbindelse du har behov for. Siden kan du lege lidt med nettet i hjemmet for at få det til at yde optimalt. Små fif som at placere routeren korrekt og opdatere den løbende kan alt sammen indvirke på din forbindelse.