Pift julemiddagen op med drinks - Sådan laver du cocktails med vin
Kalenderen siger december og det betyder jul, fed mad og rigeligt at drikke
Mange vælger vin til middagen, men ekspert opfordrer til alternative juledrinks med vin, som supplement til julens traditionelle kraftige rødvin.
Et varmende og styrkende glas har været en fast del af festbordet og højtiderne, siden gæringsprocessen blev opdaget. Og den tradition holder stadig i dag, hvor tre ud af fire danskere drikker alkohol til julemiddagen. Det viser tal fra Coop Analyse. Størstedelen vælger stadig vin, særligt rødvin, til højtidens arrangementer, men en ny trend viser sig.
Selvom julen er traditionernes tid, så oplever René Dreijer hos Klubvin.dk, at danskerne bliver mere eksperimenterende, når det kommer til, hvad der følger med i glassene, når der står and, flæskesteg og brunede kartofler på bordet.
– Det er blevet trendy at servere drinks og cocktails til julemiddagen, men de fleste foretrækker stadig, at de våde varer er i julens ånd, og så er en rødvin eller hedvin som base ideel til højtidens drinks – gerne tilsat kanal eller andre af julens stærke krydderier, sigerRené Dreijer, vinekspert hos Klubvin.dk.
Glasset skal smage af jul
Danskernes interesse for cocktails med vin kan mærkes hos Klubvin.dk, der rådgiver danskere i at vælge de rette vine.
– Vi får flere der spørger om hvilke vine, der egner sig til at blande og mixe, og især i julen med dens mange traditioner vil selv de mest vovemodige helst ikke træde helt ved siden af og byde på noget, der ikke passer sammen rent smagsmæssigt, forklarer René Dreijer.
Det kan være svært at ramme den helt rigtige drik, der falder i gæsternes smag. Vinekspert René Dreijer har alligevel et par sikre bud på, hvilke drinks der kan sprede glæde til julefrokosten eller julemiddagen.
Klassikeren. En Negroni er ideel som velkomstdrink til julens arrangementer. Med sin krydrede smag er drinken en klassiker blandt gæsterne og et sikkert hit. Drinken kræver få ingredienser, og det eneste du får brug for, er isterninger, gin, campari og en god hedvin. Et godt bud er den australske Old Codger, som også kan stå alene som en aperitif inden maden.
Juledrink med rødvin og kirsebær. Mange forbinder kirsebær med jul, og den smagfulde frugt kan også anvendes i juledrinks. En sikker vinder er en San Francisco Sangaree. Det eneste du skal bruge, er din favorit rødvin – og gerne en flaske på druen Merlot – et par kirsebær, sukkersirup og lidt bourbon. Alle ingredienserne rystes i en shaker og hældes i et glas med is og en skive citron.
Hjemmelavet glühwein. Gløgg er ofte et hit blandt gæsterne, men skal der tænkes ud af boksen, er den tyske juledrik glühwein et godt bud. Der skal bruges en flaske rødvin, en kanelstang, allehånde, nelliker, sukker og portvin. Alle ingredienserne hældes i en gryde og varmes. Kort efter kan der serveres glühwein, gerne toppet med en skive appelsin.
Farverigt – alkoholfrit – alternativ til børnene. De mindste vil også være med, når forældrene får serveret en farverig drik. En børnevenlig juledrink kan være rød saft blandet med appelsinjuice og danskvand. Et trick er at servere drikken i et vinglas med en skive appelsin. Så ser børnenes drink lige så indbydende ud som forældrenes.