Danskerne vil have nem og hurtig mad
Det skal gå stærkt og være bekvemt, når danskerne laver mad, men det behøver ikke være på bekostning af sundheden
Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Fuldkornspartnerskabet. 41% af danskerne siger nemlig, at madlavning skal være hurtig og nem, og 50% af danskerne siger, at de foretrækker fuldkorn og fibre, når de handler ind.
Det går stærkt i de danske køkkener, når aftensmaden bliver svinget på bordet. Miljø- og Fødevarestyrelsens årlige undersøgelse af danskernes madvaner viser, at næsten hver tredje dansker laver mad på mindre end et kvarter, når de laver aftensmad til sig selv i hverdagen.
Hjemmelavet mad er lækkert, men tidskrævende og i en travl hverdag, er den allervigtigste parameter i forbindelse med madlavningen altså, at det er overstået i en fart. Den tendens bliver underbygget af en dugfrisk undersøgelse, som Megafon har foretaget for Fuldkornspartnerskabet. Her svarer 41% af danskerne, at madlavningen først og fremmest skal være hurtig og nem.
50% af danskerne foretrækker fuldkorn og fibre mens 37% går efter økologi
Ud over, at danskerne gerne vil have hurtig og nem mad, så viser undersøgelsen også, at 50% foretrækker fuldkorn og fibre, når de handler ind. Til sammenligning siger 37%, at de kun eller overvejende køber økologiske varer, og 25% køber mange grøntsager og intet eller lidt kød. Fuldkorn og fibre rangerer således højt på listen over, hvad danskerne kigger efter, når de handler ind.
John Mandrup fra Roskilde er en af de danskere, der har taget fuldkorn til sig. Han prøver at spise sundt i det daglige, men er ikke fanatisk, og han siger heller ikke nej til et stykke chokolade i weekenden. Både John og hans hustru bestræber sig på at være fysisk aktive i hverdagen. John spiser langt mere fuldkorn i dag end for ti år siden:
"For 10 år siden spiste jeg i omegnen af 30-40 gram pr. dag i form af rugbrød og andre fuldkornsprodukter dog uden at gå målrettet efter det. I dag spiser jeg minimum 75 gram om dagen da mit morgenmåltid består af 75 gram ruggryn/havregryn, som er mit primære indtag, og så er vi bevidste om konsekvent at købe fuldkornsprodukter, når det er muligt"
Fuldkorn er let af forene med nem og hurtig madlavning
Fuldkorn er igennem de sidste 10 år blevet veletableret på det danske marked med det orange fuldkornslogo. Det findes på 1.097 produkter i dag mod kun 150 produkter for ti år siden. De officielle kostråd anbefaler at spise 75 gram om dagen.
Om hvad der fik John Mandrup til at spise mere fuldkorn siger han:
"Det har altid været en del af min kost, men de senere års oplysning om kosten, herunder kostrådene, har medført det bevidste skifte til fuldkornsprodukter, hvor det har været muligt. Det er blevet nemtl at vælge fuldkorn som følge af fuldkornsmærkning på en lang række produkter. Ønsket om at sammensætte en sund og varieret kost og min datter Cecilia har været medvirkede til, at der er kommet særligt fokus på fuldkorn"
Det er blevet nemt at få mere fuldkorn, og det er i tråd med danskernes ønske om nem og hurtig madlavning. Meget fuldkorn kan spises on the go uden tilberedning fx en fuldkornsknækbrøds - eller rugrbrødssandwich og en fuldkornsbolle med fyld. Havregryn er 100% fuldkorn og fuldkorn findes i mange morgenmadsprodukter.