Rekord i konkurser - Virksomheder født under finanskrisen klarer sig bedre
![Rekord i konkurser Virksomheder foedt under finanskrisen klarer sig bedre](/media/2271/rekord-i-konkurser-virksomheder-foedt-under-finanskrisen-klarer-sig-bedre.jpg?mode=max&height=400&upscale=false)
Antallet af konkurser i 2018 var det højeste i 40 år. Professor mener, at moderne virksomheder kan lære af de virksomheder, der blev født under finanskrisen og satte tæring efter næring fra begyndelsen
7155 erklærede konkurser. Aldrig har der været så mange konkurser i Danmark i de 40 år, Danmarks Statistik har gjort tallet op. Ifølge professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet ligger der mange faktorer bag konkurserne, men grundlæggende mener han, at virksomheder, der er skabt i opgangstider, kan lære af de virksomheder, der kom til verden i hårdere tider som under finanskrisen.
– Der er ingen tvivl om, at der er forskel på virksomheder, som startede før finanskrisen - hvor træerne syntes at vokse ind i himmelen - og de virksomheder, som er startet efter, i nøjsomhedens tidsalder. De sidstnævnte tænker mere over tingene og holder på pengene, siger Anders Drejer.
Og ifølge et særudtræk fra Danmarks Statistik har Anders Drejer ret. Næsten 10 procent flere af de virksomheder, der blev stiftet i 2008, overlevede deres første otte leveår, sammenlignet med virksomheder, der blev stiftet i opgangstiderne i 2005. Da økonomien blomstrede i 2005, blev der således stiftet 35.473 virksomheder i Danmark. 11.829 af dem var i live otte år senere. I 2008 blev der grundlagt 37.197 virksomheder og heraf eksisterede 13.510 stadig otte år senere i 2016.
Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at virksomheder inden for ejendomshandel og udlejning klarede sig bedst med en overlevelsesgrad på 50,4 procent. Omvendt var det sværest at holde liv i en virksomhed inden for handel og transport, hvor blot 30,7 procent af selskaberne stadig eksisterede i 2016.
Ingen store armbevægelser
En af de relativt få handelsvirksomheder fra 2008, der har klaret sig igennem et årti, som i mange år bød på smalkost, er webbutikken PoolOasen.dk, der forhandler alle typer swimmingpools og vildmarksbade direkte til forbrugerne. Ifølge Anja Bjørnsen, der er direktør i PoolOasen.dk, har opstarten under finanskrisen haft en afgørende betydning for, at hendes virksomhed stadig eksisterer i dag.
– Da PoolOasen.dk blev stiftet, blev der ikke snakket om andet i medierne end krise, krise, krise. Det var med til at skabe et princip om, at vi aldrig brugte penge, vi ikke havde. Og det princip har været bærende lige siden. Vi startede virksomheden uden store armbevægelser og fancy adresser samt med en lille lagerbinding, fortæller Anja Bjørnsen.
Hun etablerede sin virksomhed under navne DinOase.dk, med et basissortiment, og har siden udvidet det år for år.
Pool i stedet for charterrejse
Anja Bjørnsen er overbevist om, at finanskrisens indvirken på de danske børnefamiliers privatøkonomi også spillede ind på hendes iværksættersucces. Hidtil fandtes der kun billige badebassiner fra legetøjsproducenter eller eksklusive, nedgravede pools, der let koster flere hundrede tusinder.
– At købe en stålpool til at stå frit i haven blev et forholdsvist billigt alternativ til at tage på charterferie for mange familier. I stedet for at bruge 30.000 kroner på en uges rejse, kunne de for mindre midler skabe et dejligt poolmiljø i haven. Vores løsning ramte lige ned mellem branchens to yderpunkter, siger Anja Bjørnsen.
Som årene er gået, og danskerne langsomt har fået flere penge mellem hænderne, udvidede sortimentet sig til finske vildmarksbade, hvor vandet varmes op af en brændeovn, så den kan bruges, mens sneen daler.