Julefrokosten – en klassisk tradition under forandring
For mange er firmajulefrokosten et højdepunkt på året. Medarbejderne ser frem til at hygge sig med kolleger og knytte relationer, som er vigtige for arbejdsmiljøet på lang sigt
Hos cateringfirmaet Kejserindens Gryder A/S oplever man, at den traditionelle julefrokost stadig er den mest populære, selvom flere er begyndt at efterspørge en mere utraditionel julefrokost
Julefrokoster er gennem årene blevet en fast tradition på mange arbejdspladser, som medarbejderne ser frem til. Her mødes chefer og medarbejdere uformelt, taler sammen på kryds og tværs af organisationen og kommer hinanden nær. På den måde har julefrokosten stor betydning for det sociale og psykologiske miljø i virksomheden. Nogle steder kombinerer man ligefrem julefrokosten med teambuilding, for at styrke relationerne og forbedre trivslen på arbejdspladsen.Tradition og fornyelse
Den klassiske julefrokost består af en lang række traditionelle retter. Sild, klassiske lune retter som leverpostej, frikadeller og flæskesteg samt risalamande, skylles ned med snaps og øl i rigelige mængder. Men som med alle andre traditioner, udvikler julefrokosten sig også. Det erfarer man bl.a. hos cateringfirmaet Kejserindens Gryder A/S i Albertslund, som igennem mange år har leveret mad til store og små julearrangementer på hele Sjælland.
- Vi oplever, at der er flere, der efterspørger mad til julefrokosten, som har et mere moderne – og måske også et lidt sundere tvist. Mange fortæller os, at de ønsker sig en mere utraditionel julefrokost, hvor de klassiske råvarer og ingredienser tilberedes på en ny og spændende måde. Andre efterspørger sågar, at vi helt erstatter de traditionelle ting med nye, anderledes retter og ingredienser, fortæller Lone Larsen, der er indehaver af Kejserindens Gryder A/S.
Julefrokostsæsonen er blevet længere
Kejserindens Gryder A/S har igennem de seneste år oplevet en stigende efterspørgsel på julefrokostmenuer. Tidligere holdt de fleste virksomheder deres julefrokost i december måned, men i løbet af de senere år, er flere begyndt at holde julefrokosten i enten november eller januar – og bestillingerne tikker ind i god tid.
- I august og især september får vi de første julefrokostreservationer. Og det er en god idé at være tidligt ude, for de fleste udbydere har fyldte ordrebøger flere måneder i forvejen. December er selvfølgelig stadig vores travleste periode, men vi mærker tydeligt, at flere forsøger at lægge julefrokosten på et tidspunkt, hvor alle kan, og vi derfor får efterhånden mange bestillinger på julefrokostmenuer i både november og januar, siger Lone Larsen.
Den klassiske julefrokost stadig mest populær
På trods af de nye tendenser så er det stadig de klassiske marinerede sild, de saftige frikadeller, den varme leverpostej og de sprøde fiskefileter, som står højst på ønskelisten hos de fleste mennesker og virksomheder, der bestiller deres julefrokost hos Kejserindens Gryder A/S.
- De traditionelle retter kommer vi ikke uden om. Vi oplever hvert år, at nogle af de selskaber, der har bestilt den mere utraditionelle mad, vender tilbage og fortæller, at de savnede deres rødkål og flæskesteg, derfor har jeg også svært ved at forestille mig, at vi nogensinde kommer til at tage det af menukortet, selvom vi selvfølgelig hele tiden fornyr os og følger med tidens tendenser og efterspørgsel, forklarer Lone Larsen.