Oplev fremtidens cirkulære byggeløsninger i nyt demohus
Verdens første cirkulære byggeri til den almene boligsektor har netop slået dørene op til et demonstrationshus, der udgør første prototype, hos bygherren Lejerbo i Valby
Her kan alle interesserede kigge forbi og opleve fremtidens cirkulære byggeløsninger helt tæt på. ”Vi er i gang med at flytte den danske byggeindustri,” lød det fra MT Højgaard på åbningsdagen, mens GXN understregede vigtigheden af at inspirere andre til at skalere løsningerne op.
Fredag d. 28. september blev Circle House Demonstrator – den første prototype i verdens første cirkulære byggeprojekt til den almene boligsektor – indviet i Valby. Selve projektet, som Lejerbo står bag, er planlagt til opførelse i Aarhus-forstaden Lisbjerg, hvor der efter planen skal stå 60 almene boliger færdige i 2020.
Næsten alle materialer kan genanvendes
Som noget helt unikt er udgangspunktet for projektet, at 90 procent af de anvendte materialer skal kunne genanvendes. Dermed sætter projektet den cirkulære tankegang helt frem i front. Eller som Palle Adamsen, der er adm. direktør i Lejerbo, udtalte ved åbningen af det nye demonstrationshus:
- Det er en del af vores DNA at forsøge at være med på den bæredygtige dagsorden.
Han suppleres af Kasper Guldager Jensen, der er direktør i GXN og med i projektets styregruppe, som foruden Lejerbo og GXN tæller Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).
- Det er vigtigt, når Lejerbo tager ansvar og efterspørger de cirkulære løsninger og innovation, at vi så kan vise, at det her kan lade sig gøre og forhåbentlig også kan inspirere andre til at skalere de her løsninger op.
- Vi er i gang med at flytte den danske byggeindustri. Den ser ikke ud som i dag om 10 år, lød det ved samme lejlighed fra John Sommer, der er salgsdirektør i MT Højgaard.
Bygbare løsninger skal realisere høje ambitioner
En vigtig ambition i Circle House er ikke mindst at udstikke konkrete rammer for, hvordan resten af branchen kan overgå til cirkulært byggeri. Det indebærer, at alle anvendte byggematerialer skal produceres, så de kan skilles ad efter indbygning og afslutningen af levetiden.
Det er en problemstilling, som man hos vinduesproducenten Velfac har arbejdet målrettet med gennem de senere år. Her er det bl.a. lykkedes at designe VELFAC 200 Energy, så vinduet i dag kan adskilles i rene materialefraktioner (træ, glas, stål, aluminium etc.). Delene kan nemt sorteres og genanvendes til fremstilling af nye produkter, når vinduerne på et tidspunkt skal udskiftes.
Resultatet er med andre ord et lavenergivindue, hvor hele 93 procent af materialerne restløst vil kunne genanvendes. Derfor er Velfac også en af de industripartnere, som bidrager til at realisere ambitionerne bag Circle House. Arkitektkonsulent René Lohmann-Jørgensen fra Velfac fortæller:
- Vi er stolte over og glade for at bidrage til et banebrydende projekt som Circle House, der med sit høje ambitionsniveau og stærke fokus på bygbarheden er helt enestående i verden.
- Åbningen af Circle House Demonstrator viser, at det cirkulære byggeri kan lade sig gøre, også selv om der endnu er mange uafklarede spørgsmål, som projektet forhåbentlig giver svar på de kommende år, understreger han til slut.