Banebrydende forskningsprojekt undersøger, om terapi til børn af misbrugere virker
Kan terapi hjælpe på de alvorlige konsekvenser og senfølger som depression, angst og selvværdsproblemer, der kan være af en barndom i en familie med misbrug?
Det skal et stort videnskabeligt forskningsprojekt nu undersøge. Det er organisationen TUBA og TrygFondens BørneforskningsCenter ved Århus Universitet, der står bag projektet, der bliver støttet af Trygfonden, Lundbeckfonden, Det Obelske Familiefond og Novo Nordisk Fonden. Fra 2019 og 3 år frem måles trivsel og belastningssymptomer hos en gruppe unge, der får terapi af TUBA, sammenholdt med en kontrolgruppe, der står på venteliste til terapeutisk behandling.
- Der mangler i den grad reel forskning på dette felt, og vi er stolte af at gå i front for at lave forskning i effekten af socialt arbejde. I TUBA har vi igennem mange år målt på effekten af vores arbejde, og vi har klare indikationer på, at vores arbejde har høj effekt, men vi glæder os til at undersøge det videnskabeligt, siger Alex Kastrup Nielsen, faglig chef i TUBA.
TUBAs landsleder Henrik Appel er ikke nervøs ved at lade organisationens arbejde gennemgå af forskerholdet.
- Socialt arbejde handler jo i bund og grund ikke om vores forfængelighed, men om, at de her unge mennesker skal have den bedste og mest effektive hjælp, siger han.
Store fonde bakker op
Forskningsprojektet støttes af nogle af Danmarks største fonde.
- Det er vigtigt, at alle børn og unge, der mistrives, får kvalificeret hjælp, så de får mulighed for at realisere deres potentialer og deltage aktivt i samfundslivet. Selvom vi tror på, at TUBAs indsatser hjælper de unge, så vil det være værdifuldt for alle at få dokumentationen, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden, der er en af de fire fonde, der støtter projektet.
Også hos Novo Nordisk Fonden er man begejstrede over projektet.
- Vi synes TUBAs fokus på forskning i effekt af de forløb, de tilbyder, er spændende og meget relevant. I Novo Nordisk Fonden har vi altid haft et stort fokus på at følge med i effekterne af de indsatser, vi medvirker i, både i forskningssammenhænge og i øvrigt. Blandt andet derfor vil vi gerne støtte TUBAs strukturerede afdækning af effekterne af deres terapiforløb. Vi synes, det er tænkt godt igennem og glæder os til at følge forskningsprojektet, siger Thomas Alslev Christensen, Head of Humanitarian and Social Grants i Novo Nordisk Fonden.
Han bakkes op af Anne-Marie Engel, leder af Lundbeckfondens talent- og karriereprogrammer, som glæder sig til at se forskningsprojektets resultater.
- Misbrug og psykiske lidelser går ofte hånd i hånd – hos misbrugeren selv, men også hos fx misbrugerens børn, der kan blive ramt af depression, angst og selvværdsproblemer på grund af mors eller fars misbrug. I Lundbeckfonden fokuserer vi på hjernen, og vi støtter et projekt som TUBAs, fordi det kan være med til at gøre os klogere på, hvordan terapi virker på nogle af de hjernelidelser, der følger med misbrug i familien," siger hun.
Det Obelske Familiefond håber, at resultaterne kan spredes til andre organisationer:
- I Det Obelske Familiefond har vi store forhåbninger til dette banebrydende effektforskningsstudie. Det vil være meget nyttigt at få evidente svar på, præcis hvorfor og hvordan TUBAs terapeutiske arbejde virker, både for TUBAs videre arbejde, og i lige så høj grad håber vi, at resultaterne kan spredes til andre organisationer, der arbejder med de samme metoder, udtaler direktør Michael Bjørn Nellemann.