Studiestart nærmer sig, og for mange kommende studerende betyder det også, at de skal flytte hjemmefra for første gang. For at undgå at ende med store efterregninger eller slemme overraskelser, har Lejeloven.dk samlet deres bedste tips og tricks til dig som førstegangs-udeboende.
Få styr på paragrafferne
Selvom du ikke er kommende jurastuderende, er det nødvendigt, at du sætter dig lidt ind i lejeloven. Selvom det er fristende at skrive under på lejekontrakten straks, når du finder en bolig, er det vigtigt at slå koldt vand i blodet og foretage en grundig gennemlæsning af kontrakten. Vær særligt opmærksom på lejekontraktens § 11, hvor udlejer kan lave både undtagelser og tilføjelser. Udlejer kan for eksempel tilføje:
- Ekstraordinær vedligeholdelse, hvor du hæfter for større vedligeholdelse end normalt, og dermed kan risikere ikke at få dit depositum tilbage, eller sågar ekstraregninger ved fraflytning.
- Tidsbegrænset lejeperiode, så du måske allerede skal finde en bolig igen efter 1 eller 2 år.
- Huslejeregulering, som kan være en fast årlig stigning i din husleje, så du måske ikke har råd til at blive boende på sigt.
Når du kender til de eventuelle omkostninger og dine forpligtelser som lejer, skal du tage stilling til, om du fortsat vil have råd og lyst til at bo i den pågældende lejlighed.
Stil spørgsmål
Det lyder måske banalt, men hvis der er noget, du ikke forstår ved lejekontrakten, så spørg hellere udlejer en gang for meget, end én for lidt. Du kan med fordel også få et familiemedlem til at læse lejekontrakten i gennem, eller benytte dig at Lejerens Frie Retshjælps gratis service, hvor de gennemlæser kontrakten for dig.
Vær grundig ved indflytningssynet
Når du har fundet en lejlighed, og lejekontrakten er underskrevet, er du næsten klar til at flytte ind. Men først skal du sammen med din udlejer gennemgå lejemålets stand ved det såkaldte indflytningssyn. Her udfylder udlejer eventuelle fejl og mangler, som lejemålet måtte have, i en indflytningsrapport. Her gælder det om at påpege store som små ting, der virker mangelfulde, eller som på sigt kan blive mangelfulde. Hvis du ikke påpeger det her, kan du risikere at skulle betale for udbedringen, når du fraflytter lejemålet igen.
Udnyt 14-dages fristen
Hvis du alligevel ikke fik spurgt om alt det du ville, og du efter indflytningssynet opdager nogle fejl og mangler, er der heldigvis også råd for det. Du har nemlig 14 dage til indberette eventuelle fejl og mangler til udlejer fra den dag lejeforholdet begynder. Som ny lejer vil man helst ikke virke besværlig over for udlejeren, men i det lange løb kan det betale sig at være grundig. Derfor er det vigtigt, at du gennemgår lejligheden grundigt i de første dage efter lejeforholdets begyndelse, så du kan meddele udlejer om fejl og mangler inden fristen udløber. Her kan du med fordel tage billeder, så du kan dokumentere, at fejlene ikke er nogle, du har påført lejemålet.