Kim Utzon og Lin Utzon skaber unikt museum i deres barndoms land
Søskendeparret arkitekt Kim Utzon og kunstneren Lin Utzon præsenterede i går det unikke museumsprojekt "Lysets Museum", som får beliggenhed på hjørnet af Hornbæks eksklusive Kystvej med udsigt over hvide klitter og Øresund
Kommunen klar til at lave lokalplan og Fonden Hornbæk Kunstmuseum går nu i gang med at søge fonde. Byggeriet forventes at koste cirka 80 millioner kr.
Arkitekt Kim Utzon og kunstneren Lin Utzon udtrykte på et pressemøde i går deres store glæde over opgaven med at skabe "Lysets Museum". Der er tale om et museumsprojekt i verdensklasse, som skal ligge i Hornbæk hjørnet af den eksklusive Kystvej med udsigt ud over Øresund. Byen vil dermed få en naturligt samlingssted, der foruden kunstudstilling også vil rumme både restaurant og cafe, auditorium og naturligvis et ishus, der hvor der har ligget et ishus i generationer! Kommunen har desuden åbnet op for, at byens bibliotek kan flyttes ind i de nybyggede rammer.
De to Utzon-søskende har Hornbæks i deres DNA, da de er vokset op her. De er kommet i Hornbæk, på stranden og Kystvej tilbage fra deres tidligste barndom, hvor de tilbragte somrene i bedsteforældrenes sommerhus på netop den vej, som museet nu skal ligge på. Senere voksede de op i Hellebæk, få kilometer væk, men kørte stort set hver dag langs kysten til Hornbæk. Hver dag med en kærlighed til naturen og lyset – som har præget deres virke gennem hele livet.
Det kommer også klart til udtryk i det smukke museumsbyggeri tegnet af Kim Utzon, hvor Lin Utzon skal stå for udsmykningen og dertil donerer en stor del af sine kunstværker, så museet har en samling fra Dag 1.
"Da jeg for næsten to år siden blev spurgt om jeg ville give mine værker til et muligt museum i Hornbæk blev jeg overvældet af lettelse og lykke, fordi jeg følte, at mine værker efter mange års arbejde og rejser rundt omkring i verden, kom hjem, hvor de hører til. At min bror Kim er arkitekt for projektet er fantastisk. Jeg har tidligere lavet kunstværker til hans bygninger og jeg ved, at han kan skabe et enestående museum, som vil være et kunstværk i sig selv. Det er vores begges drøm," Lin Utzon.
Kim Utzon kalder også opgaven med "Lysets Museum" for en drømmeopgave.
"At det er med Lin's kunst som grundsamling og med den smukkeste tænkelige placering mellem Kystvej og Hornbæk's strand har været en stor udfordring som jeg har været meget glad for at få. Resultatet – et åbent hus med mange forskellige aktiviteter - vil kunne være med til at gøre denne del af Hornbæk endnu mere attraktiv, siger Kim Utzon.
Hans vision er, at museet vil kunne transformere Hornbæk, på samme måde som eksempelvis Utzon Center i Aalborg, som han har tegnet i samarbejde med sin far, arkitekten Jørn Utzon, blev startskuddet på den positive udvikling, som bymidten og havnefronten i Aalborg har gennemgået.
De to kreative søskende er begge internationalt anerkendte inden for deres respektive felt. Lin Utzon er en kunstner, der har bevæget sig inden for en bred vifte af genrer. De fleste vil kende hendes arbejder for Den Kongelige Porcelænsfabrik og hendes smukke væg-udsmykning i Københavns Lufthavn. Kim Utzon har tidligere tegnet en række spektakulære byggerier, blandt andet Dunkers Kulturhus i Helsingborg, Vejle Kunstmuseum, Tivoli Congress Center og som nævnt og Utzon Centret i Aalborg.
Det unikke museumsprojekt i Hornbæk er allerede sikret bred politisk opbakning i Helsingør Kommune.
"Utzon-navnet er kendt over hele verden og Helsingør Kommune er meget positiv over for det nye museumsprojekt. Vi har derfor iværksat udarbejdelsen af en lokalplan for stedet," siger Helsingørs Kommunes borgmester Benedikte Kiær, som deltog i pressemødet sammen med kulturudvalgsformand Henrik Møller.
"Det glæder mig at vi nu får en afklaring omkring museumsgrunden, som har ligget hen så længe. Med det tegnede museum vil Helsingør Kommune få endnu et kulturelt trækplaster i international klasse, der vil være turen værd at besøge, uanset om man er lokal eller kommer rejsende langvejs fra. Vi håber, at mange af de store fonde vil kunne se perspektiverne i dette unikke projekt, siger Henrik Møller.
Med kommunens løfte om en lokalplan for museet kan Fonden Hornbæk Kunstmuseum med formand Anders Drachmann i spidsen nu gå i gang med at skrive ansøgninger til nogle af landets store fonde. Prisen for museet forventes at ligge på omkring 80 millioner kr.
Lysets Museum i sig selv er på 2500 kvm. Grunden er 5500 kvm. Byggeriet vil ligge på linje med de eksisterende sommerhuse på Kystvej, både i højden og ud mod vandet. Med i planen hører, at man trækker hvide sandklitter helt op til museet.
Drømmen om et kunstmuseum med den helt unikke beliggenhed ned mod stranden på hjørnet af Kystvej og A.R. Friis Vej går helt tilbage til 1995, da Fonden Hornbæk Kunstmuseum arvede den fra Fru Gudrun Thomsen med pålæg om at bygge et museum. Mange vil kende "museumsgrunden", fordi den i årtier har huset Hornbæks minigolf.
"Vi er meget glade for kommunens opbakning til dette enestående projekt, som vil sætte Hornbæk ikke blot på Danmarks-kortet, men på verdenskortet. Jeg tror ikke, at der findes et kunstmuseum med en smukkere beliggenhed end ud mod Hornbæk strand, og hvor man hver aften vil kunne sidde og nyde solnedgangen i den kommende restaurant lige ude til vandet," siger advokat Anders Drachmann, der er formand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum. Hans mål er at museet skal stå færdigbygget i løbet af 3-4 år.