Netto sætter 12.000 tons overskudsmad til salg på ny app
Forbrugere kan bekæmpe madspild med ny app, der guider til nedsatte madvarer, som nærmer sig sidste salgsdato, i Nettos mere end 500 butikker
App´en Mad Skal Spises, som bliver lanceret i samarbejde med FødevareBanken, er et nyt våben i Nettos ambition om at bekæmpe madspild i butikkerne. Når man downloader appen, kan man let og hurtigt få overblik over, hvilke Nettobutikker der ligger inde med gode og brugbare madvarer, som nærmer sig sidste salgsdato, og som derfor risikerer at ende som madspild. Varerne bliver i god tid sorteret, sat ned i pris og vist på app´en, så kunderne både kan få et godt tilbud og være med til at løse den store madspilds-udfordring.
Netto regner med, at der løbende vil være mere end 250.000 nedsatte varer til rådighed landet over afhængig af dag og tid. Årligt vil det svare til mere end 12.000 ton madvarer, som potentielt kan reddes fra skraldespanden. Via sine interne systemer kan Netto hele tiden opdatere oversigten over hvilke varer, der sættes på tilbud, hvor mange der er, og i hvilke butikker de findes. Det åbner helt nye muligheder for kunderne, forklarer landedirektør i Netto, Brian Seemann Broe.
” Det er unikt, at man nu kan tjekke præcis hvor og hvornår, der er nedsatte madvarer til salg. Før har det været lidt mere tilfældigt, om man lige kunne finde en nedsat vare, der passede ind i dagens indkøb. Men med vores nye løsning kan man faktisk planlægge sine indkøb og vælge de nedsatte datovarer, man har brug for i de butikker, der er lige i nærheden.” siger Brian Seemann Broe.
”App’ en er et godt redskab til at undgå madspild i allersidste led - nemlig i butikkerne. I FødevareBanken er vi glade for samarbejdet med Netto, der kan løfte en så stor opgave som udviklingen af en sådan app,” siger direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen.
Madspild er en af detailhandlens helt store udfordringer. Hver dag ryger der tonsvis af god, spiselig mad i skraldespanden fra danske husholdninger, restauranter og dagligvarebutikker. Netto har som landets største dagligvarekæde igangsat sin egen ambitiøse plan om at halvere af den mængde mad, der smides ud i butikkerne, inden 2030. Og her er app´en seneste tiltag, som skal reducere madspildet også uden for butikkerne.
Det er nemlig ikke kun kunderne, der kan bruge app´en til at bekæmpe madspild. Netto og FødevareBanken lukker op for, at andre i detailhandlen også kan gøre sine varer tilgængelige på app´en.
” En ting er, at vi i Netto har været helt åbne om, hvor meget mad, der faktisk smides ud i vores butikker, og har sat et ambitiøst mål om at få det tal bragt ned. Det arbejder vi med at gøre på mange forskellige måder. Noget andet er, at vi gerne vil have andre til at være med til at løse opgaven. Vi vil virkelig gerne have sat en bremse på det store madspild, og det kan vi ikke gøre alene. Derfor inviterer vi – ud over forbrugerne - andre, relevante fødevarevirksomheder med, som også gratis kan lægge deres madvarer ud på app´en. På den måde kan vi forhåbentlig skabe både øget opmærksomhed og konkret handling, der kan forhindre det enorme ressourceforbrug. App´en vil gøre det muligt for alle at være sammen med os i kampen om få maden spist i stedet for, at den bliver kasseret,” siger Brian Seemann Broe.