Kræftens Bekæmpelse -10 råd til at nedsætte din risiko for kræft
En nye kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal gøre det nemmere for danskerne at gå til kamp mod dårlige vaner. Her er 10 gode råd
- Hold øje med vægten: Det sundeste er, at have en BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Men det vigtigste er, at du undgår at tage på – også selvom din BMI er over 25. Overvægt er kræftfremkaldende, fordi det øger mængden af insulin og kønshormoner i blodet og giver en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen. Undgå at tage på ved at vænne dig til at spise og drikke lidt mindre af alting. Selv 10 % mindre vil gøre en forskel i det lange løb.
- Spis mere fuldkorn: Fuldkorn påvirker tarmfloraen, er godt for fordøjelsen og holder maven i gang. Det indeholder desuden vitaminer, mineraler og andre stoffer, der er vigtigt for at kunne forbygge sygdomme som kræft. Gå efter fuldkornsmærket når du køber brød. Anbefalingen er 75 gram om dagen og svarer f.eks. til en portion havregryn og en skive rugbrød.
- Undgå forarbejdet kød: Forarbejdet kød er kød, der er røget, saltet og/eller tørret – altså mange former for pålæg og pølser. Forskningen peger entydigt på, at forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Anbefalingen er helt at undgå forarbejdet kød, men det gavner også at spise mindre af det.
- Spis mere frugt og grønt: Frugt og grønt indeholder en lang række vitaminer og mineraler, og så mætter de, og tager pladsen for usunde fødevarer. Fødevarestyrelsen anbefaler 600 gr. om dagen. Det svarer til tre stykker frugt og 300 g grønsager. Halvdelen skal være de grove som kål og rodfrugter.
- Dyrk motion hver dag: Det anbefales, at man er fysisk aktiv min. ½ time om dagen. For børn er det 1 time. Fysisk aktivitet kan både være at cykle til og fra arbejde, en frisk tur i skoven, at tage trappen, gøre rent eller lege med sine børn. Motion forebygger kræft fordi det er med til at holde vægten normal eller bevare et eventuelt vægttab. Ved at holde vægten normal og stabil, undgår du at få for store mængder insulin og kønshormoner i blodet, som kan give en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen. Og det er denne kroniske betændelse, der er kræftfremkaldende.
- Sørg for at røre dig i arbejdstiden: Det sundeste er, at du bevæger dig så meget som muligt. Men det er lige så vigtigt, at du sidder ned så lidt som muligt. Hvis du har et stillesiddende arbejde, skal du rejse dig mindst en gang hver halve time, gå lidt og strække ud.
- Tag cyklen på de korte ture: Hyppige cykelture kan hjælpe dig til at holde vægten. Hvis du cykler en halv time i roligt tempo, forbrænder du 125-150 kcal. Det svarer til et glas rødvin eller et lille stykke kage. Desuden lever cyklister 4-5 år længere end personer, der ikke cykler.
- Begræns dit alkoholindtag: Kvinder bør ikke drikke mere end 7 genstande om ugen, og mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen. Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Undersøgelser viser, at selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
- Stop med at ryge: Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Faktisk dør hver anden ryger af sin rygning. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Helbredsgevinsterne kommer hurtigt, når man bliver røgfri. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger en kombination af rådgivning og rygestopmedicin, når man vil stoppe. Der er masser af hjælp at hente på apoteker, hos kommunens rygestoprådgivere eller ved den gratis telefonrådgivning Stoplinien (tlf. 80 31 31 31). Der er også gratis hjælp at hente på appen ’e-kvit’.
- Tjek din hud: Modermærkekræft og hudkræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Derfor er det vigtigt at holde øje med din hud. Se hvordan du tjekker din hud på www.tjekdinhud.dk. Uv-stråling fra sol og solarier er årsag til langt størstedelen af tilfælde af kræft i huden. Derfor er det vigtigt at holde sig i skyggen, bruge solhat og solcreme, når uv-indekset er 3 eller derover. Risikoen for at udvikle kræft i huden er både betinget af hvor mange solskoldninger man får, men også den samlede mængde uv-stråling, man udsættes for gennem livet. Det er særlig vigtigt at beskytte børn mod solen. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet.