Lizz klatrede op ad Mount Everest for Mission Øst
Lizz Harrison klatrede 5.000 meter op ad verdens højeste bjerg og samlede samtidig ind til Mission Østs hjælpearbejde i Nepal
- Sikke en oplevelse! Sikke en udfordring! Men tanken om alle dem, der støtter Mission Østs hjælpearbejde i Nepal, gav mig mod til at fortsætte!
Det fortæller Lizz Harrison, der netop har fuldført en klatring op ad Mount Everest til Everest Base Camp, der ligger i 5.380 meters højde. Imens har hun indsamlet over 12.000 kroner til hjælpeorganisationen Mission Øst. Organisationen yder akut nødhjælp til mennesker ramt af jordskælv og oversvømmelser i Nepal og hjælper befolkningen med at forberede sig og gardere sig bedst muligt mod katastrofer i fremtiden.
Højden tærer på kræfterne
Den engelske power-kvinde har gennem halvandet år vandret kilometervis i Nepals uvejsomme bjerge for som Mission Østs lokale katastrofe-ekspert at undervise lokalbefolkningen i effektiv varsling mod oversvømmelser, i redningsarbejde, i opdæmning af floder, og i sikring af huse mod rystelser fra jordskælv.
Nu skal hun videre mod nye udfordringer. Men først besluttede hun sig for at bestige et pænt stykke af Mount Everest for at donere et klækkeligt beløb til den hjælpeorganisation, hun har arbejdet så hårdt for.
Og det blev en fantastisk oplevelse, fortæller hun:
- Turen til Everest Base Camp er så smuk; du er omgivet af de store Himalaya-bjerge på alle sider, og du går forbi æsler og yakokser, der transporterer mad og forsyninger til landsbyer på vejen.
Men der var også udfordringer, fortæller hun:
- Der var virkelig nogle svære etaper, og højden gør bare alting meget hårdere. Men da jeg tænkte på alle de mennesker, der donerer til Mission Østs arbejde, fik jeg mod til at fortsætte.
Isnende kulde
Selv om det er koldt i Danmark i øjeblikket, er det ingenting i forhold til Mount Everest, der med sine 8.848 meter over havet er det højeste bjerg i verden.
- Da jeg stod op tidligt om morgenen for at klatre det sidste stykke op til Everest Base Camp, var det 22 minusgrader, men der var heldigvis klar blå himmel. Det var en fantastisk følelse at nå dertil efter otte dages trekking op ad bjerget!
Lizz Harrison har fra barnsben nydt at vandre og klatre – og som ung besteget Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.
Men mest af alt nyder hun at hjælpe udsatte mennesker. I forbindelse med sin master i Katastrofe, tilpasning og udvikling fra King’s College i London studerede hun langtidsvirkningerne af jordskælv i Indien. Derefter arbejdede hun blandt andet for Unicef, Asian Disaster Preparedness og Y Care International, hvor hun for sidstnævnte koordinerede indsatsen for at bremse en ebolaepidemi i Vestafrika. Og senest har hun været programleder for Mission Øst i Nepal.
Jordskælv kan ramme igen
Ud over at undervise befolkningen i katastrofeforebyggelse har Lizz blandt andet været med til at genoprette landsbyers vandsystemer, efter at Nepal i april og maj 2015 blev ramt af de værste jordskælv i 80 år. To jordskælv dræbte 9.000 mennesker; rystelserne ødelagde over 600.000 huse.
Sådanne jordskælv kan sagtens ramme Nepal igen. Derfor er det vigtigt at have ressourcer til at forberede befolkningen på katastrofer, mener Lizz Harrison:
- Efterhånden som eftervirkningerne fra de ødelæggende jordskælv begynder at glide ud af folks bevidsthed rundt om i verden, er det let at glemme, at der stadig er meget at gøre. Vi må hjælpe de små lokalsamfund med at være forberedt på det næste jordskælv, den næste oversvømmelse, eller det næste jordskred, så det ikke ender så katastrofalt igen, siger hun.
Og det har motiveret hende til at trekke og klatre op ad Mount Everest og samle ind til Mission Øst undervejs.