Nytilflytteres indkomst er steget 59 % i udsat boligområde
Et krav om, at boligansøgere skal være i arbejde har fået gennemsnitsindkomsten for nytilflyttere til at stige med 177.000 kroner i Vejleåparken i Ishøj
Regeringen forventes i næste uge at præsentere sit ghetto-udspil, og det har fået flere til at pege på både problemer og løsninger for landets udsatte boligområder. For eksempel har Venstre i Odense foreslået, at bydelen Vollsmose skal have et nyt navn og gennemgå en renovering for at gøre op med sit dårlige ry.
I Ishøj har to boligorganisationer i samarbejde med kommunen med succes stået bag et lignende projekt. Fra 2004 til 2009 blev kommunens største boligområde Vejleåparken renoveret for cirka 1,2 milliarder kroner, og der blev gjort en målrettet indsats for at markedsføre både området og navneændringen fra 1996, hvor Ishøjplanen blev til Vejleåparken. Vejleåparken har ikke været at finde på regeringens ghettoliste siden 2011, og boligområdet har alt i alt kun stået på ghettolisten i tre måneder i 2010.
Retten til anvisning er nøglen
Siden kommunen fik anvisningsretten til ledige lejeboliger i 2005 er den gennemsnitlige husstandsindkomst for nytilflyttere steget med 59 procent. Ifølge Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp er retten til anvisning nøglen til, at det er lykkes at opnå en mere blandet sammensætning af beboere.
”Der er ingen tvivl om, at navneskiftet og renoveringen gjorde, at folk udefra fik øjnene op for, at Vejleåparken er et godt sted at bo. Det afgørende værktøj for os har dog været, at kommunen i 2005 indgik en aftale med de lokale boligforeninger om 100 % anvisning til de ledige boliger i Vejleåparken og kommunens andre almene boligområder. Med anvisningsretten har vi sikret en mere blandet sammensætning af beboerne og gjort Vejleåparken mere attraktiv for ressourcestærke tilflyttere. Uden anvisningsretten ville vi formentlig ikke have oplevet samme positive udvikling,” siger borgmester Ole Bjørstorp.
Med anvisningsaftalen i hånden kunne kommunen stille krav til nytilflyttere og dermed styre sammensætningen af beboere. Anvisningen foregår efter en individuel vurdering. Denne kræver blandt andet, at nye beboere skal kunne dokumentere, at de har været i arbejde i de seneste tre måneder, hvis de ville flytte til Vejleåparken.
De seneste tal viser, at den gennemsnitlige årlige husstandsindkomst for nytilflyttere er steget med 59 procent i Vejleåparkens to boligorganisationer siden 2005, hvor 100 % anvisning blev indført. I 2005 lå tallet på 299.000 kr., mens de seneste tal fra 2016 viser, at gennemsnitsindkomsten for nytilflyttere er steget til 476.000 kroner. Det er en stigning på 177.000 kroner.
Området er blevet attraktivt for alle
Vejleåparken er i dag forvandlet til et attraktivt boligområde med grønne områder, flot arkitektur og store, lyse lejligheder. Boligområdets popularitet kan blandt andet ses på, at alle lejligheder lige nu er udlejet. En boligsocial helhedsplan har medvirket til at øge naboskabet i området, øge trygheden og skabe sunde fritidsinteresser for unge. Generelt i kommunen er både arbejdsløsheden og kriminaliteten faldet, og der er cirka 1400 aktive ansøgere til lejelejligheder i alle kommunens almene boligområder.