Gode råd fra bagenørden - Sådan lykkes I med fastelavnsbollerne i vinterferien
Der er vigtige detaljer at være opmærksom på, når fastelavnsbollerne skal fremtrylles hjemme i køkkenet. Bagenørden Lene Helbo fra Smartbake.dk guider til, hvordan man lykkes med det folkekære bagværk
Boller op, boller ned, boller i min mave… Fastelavnsbollen er en bagværksklassiker, man ikke kommer uden om. Bager- og Konditormestre i Danmark vurderer, at håndværksbagerne årligt sælger omkring tre millioner fastelavnsboller, og dertil kommer salget i supermarkederne. Lene Helbo, bagenørd hos Smartbake.dk, kalder da også fastelavnsbollen, som kommer på bagerforretningernes hylder allerede kort efter nytår, for en klar bestseller. Mange smøger dog også selv ærmerne op, når fastelavn nærmer sig, og du behøver ikke være bange for at give dig i kast med den relativt nemme dej. Der er dog flere vigtige trick, du bør kende for at opnå en fyldig creme, der ikke løber, og en bolle, der ikke falder sammen.
Bollen er det vigtigste
Bollen er fundamentet for det hele, og for at undgå den bliver kedelig eller tør, er det vigtigt med en fed dej, som indeholder godt med smør, mener Lene Helbo:
– Jo mere klistret dejen er, jo bedre hænger den sammen, så fyldet ikke kommer til at flyde ud. Det er lidt sværere at arbejde med en klistret dej, men det er altså hele besværet værd. Undgå at ælte dejen for meget og lad være med at rulle dejen for tyndt ud, da fyldet har en tendens til at lave et hul i bollen, så det flyder ud på pladen, påpeger hun.
Flere tør gå amok med fyldet
Fastelavnsbollen findes i dag i mange varianter, og Lene Helbo har de senere år set en stor udvikling i forhold til at turde eksperimentere med den gamle klassiker:
– Selv om fastelavnsbollen er lidt af en hellig klassiker, som man ikke piller for meget ved, så er mange også begyndt at give bagværket et personligt præg. For eksempel ved at tilføje havtorn eller lakrids til cremen og remoncen, eller ved at pynte bollen med sjove ansigter, spiselige blomster eller guldstøv. Men selve stammen går man sjældent væk fra.
Lene Helbo opfordrer da også de bageglade til at slippe fantasien løs, når det gælder fyldet. Ved at kombinere fyld som creme, remonce og marmelade på forskellige måder får man nemmest nogle forskellige varianter på bordet.
– Hvis man køber fyldet, så husk at satse på en marmelade med et højt frugtindhold. Man skal have lidt tålmodighed med cremen, hvis man laver den selv. Men det giver det altså noget street credit at lave vaniljecremen fra bunden, hvis man normalt ikke er den store bager, smiler hun og opfordrer til at invitere børnene med i køkkenet, så de kan få lov til at gå amok i pynt.
To typiske fejl
Mange sløser ved ikke at bruge nok tid på at lukke bollen, hvilket giver en bageplade med brændt fyld i stedet for fyldte fastelavnsboller. Glasuren skal være tykkere end mange tror, og bollen skal være kølnet af – ellers glider glasuren af.
Lene Helbo har da også et godt tip til de travle:
- Hvis man gerne vil have glæden af at stå med hænderne i dejen, men ikke helt føler, at man har tid til at lave den, så tilbyder vi en fastelavnskasse, hvor der er lidt forskelligt at lege med.