Sådan undgår du dårlig mave til julefrokosten
December er højtid for maveonde, når julefrokostgæster samles om buffeten
Her får du fem gode råd til at holde en god hygiejne og undgå at blive syg efter en tur rundt om julefrokostbuffeten.
Det er sæson for maveonde i december, når julefrokostgæster stimler sammen om buffeten og langer ud efter sild, hønsesalat og frikadeller. Oftest er det den berygtede noro-virus, bedre kendt som Roskildesyge, der er synderen, og som får buffetgæsterne til at bukke under for dårlig hygiejne.
"Der skal kun én enkelt gæst til, som ikke vasker sine hænder efter et toiletbesøg, så kan en hel julefrokost blive lagt ned af roskildesyge. Men det er heldigvis nemt at undgå, hvis man tager sig nogle simple forholdsregler," fortæller Cathrine Berliner Boteju cand.scient og konsulent i brancheforeningen for kosmetik og hygiejne, SPT.
I 2016 blev 355 danskere smittet med virussen som følge af et udbrud, hvor en gæst overførte smitte til en buffet, viser tal fra Statens Serum Institut.
"Restauratørerne kan også hjælpe til med at skubbe gæsterne i en mere hygiejnisk retning. Det er for eksempel en god ide at stille en dispenser frem med håndsprit, hvor køen til buffeten starter. Og så kan man med fordel lægge tænger og bestik på en tallerken ved siden af fadet, så de ikke risikerer at ende i maden," siger Cathrine Berliner Boteju.
Fem gode råd til at undgå at blive syg ved julebuffeten:
1.Vask dine hænder grundigt med sæbe og vand inden du går om bord i sild og flæskesteg. Eller brug en håndsprit til at desinficere dine hænder, hvis du ikke har adgang til vand og sæbe.
2.Brug tænger og bestik til at tage maden med. Og spørg efter nyt, hvis det ligger i maden.
3.Hold dig hjemme hvis du er syg, så du ikke smitter andre.
4.Brug et klæde til at holde om brødet, når du skærer det.
5.Undgå at nyse og hoste ved buffeten.