Julefrokostsæsonen er blevet længere
Sæsonen for årets julefrokoster er de seneste år blevet udvidet, så det er blevet mere almindeligt at holde dem i enten november eller januar
Det mærker man hos cateringfirmaet Kejserindens Gryder, der i år allerede modtog de første julefrokostbestillinger, inden sommer blev til efterår. Selv om datoen bliver rykket, er maden dog stadig, som den plejer.
Traditionen med julefrokoster går tilbage til førkrigstiden. I begyndelsen som et glas portvin eller en anden stærk sag på chefens kontor. I løbet af 60'erne transformeres det til den fest, vi kender i dag, hvor kolleger mødes over snaps og sildemadder under mere afslappede forhold, end man oplever til daglig.
Der har i mange år været tradition for, at julefrokoster blev afholdt på en af decembers fre- eller lørdage. Med typisk tre weekender inden jul har der altid været en risiko for, at flere julefrokoster faldt på samme dag. I løbet af de seneste årtier er traditionen omkring julefrokoster nemlig udvidet fra arbejdspladserne til også at finde sted i blandt andet foreninger, vennegrupper og på uddannelsesinstitutioner.
For at undgå datosammenfald er flere begyndt at lægge årets julefrokost på andre tidspunkter af året. Det mærker man hos cateringfirmaet Kejserindens Gryder, der i mange år har leveret mad til store og små julearrangementer.
- December er selvfølgelig stadig vores travleste periode, men vi mærker tydeligt, at tendensen er, at man forsøger at lægge julefrokosten på et tidspunkt, hvor alle kan. Derfor får vi flere og flere bestillinger til enten en weekend i november eller endda også januar, fortæller Lone Larsen, der er indehaver af Kejserindens Gryder A/S, der fra domicilet i Albertslund leverer mad til private og virksomheder på hele Sjælland.
Husk at være i god tid
En udvidelse af julefrokostsæsonen betyder, at det samlede antal julefrokoster er steget. Det mærker man hos Kejserindens Gryder, der oplever en stigende efterspørgsel på julefrokostmenuer. En efterspørgsel, der begynder allerede i sensommermånederne.
- I august og især september begyndte det at tikke ind med reservationer. Og det er faktisk en god idé at være i god tid. Ikke kun med maden, men i høj grad også med lokalerne. For selv om man har rykket sin julefrokost til november, så vil man opleve, at de fleste udbydere har fyldte ordrebøger flere måneder i forvejen, siger Lone Larsen.
Frikadeller er højt på ønskelisten
Selv om der altså bliver rykket lidt på traditionerne i forhold til datoen for julefrokosten, så bliver der på madsiden ikke lavet mange ting om, fortæller Lone Larsen. Her er klassiske saftige frikadeller og sprøde fiskefileter nemlig stadig højst på ønskelisten:
- De traditionelle retter kommer vi ikke uden om. Vi oplever hvert år, at nogle af de selskaber, der har bestilt den mere utraditionelle mad, vender tilbage og fortæller, at de savnede deres rødkål og flæskesteg. Men selv om den traditionelle julefrokost er mest populær, er der også enkelte grupper, der foretrækker noget andet som eksempelvis tapas eller en treretters menu med vin til.
Lone Larsens oplevelser understøttes af en undersøgelse fra 2014 foretaget af Gallup for Berlingske. Den viser nemlig, at flere end seks ud af ti danskere over 18 år mener, at marinerede sild, snaps og leverpostej er det vigtigste ved julefrokosten – skarpt efterfulgt af fiskefilet, (jule)øl, flæskesteg og frikadeller.