Trafiksikkerhed på skoleskemaet
Margretheskolen i Gundsømagle er en af tre danske skoler, der for nylig vandt konkurrencen om at få besøg af Børneulykkesfondens oppustelige trafiklegeplads
Den kom forleden forbi for at lære de yngste trafikanter om skiltning og trafiksikkerhed. Skole- og børneudvalgsformand Claus Larsen glæder sig over tiltaget, der understøtter det politiske fokus på trafiksikkerhed
En kæmpe, oppustelig trafiklegeplads har netop været på besøg på Margretheskolen i Gundsømagle. Skolen vandt for nylig en Facebook-konkurrence udskrevet af Børneulykkesfonden, hvor præmien for tre skoler i Danmark var en dag med undervisning i trafiksikkerhed for børn i 0. til 4. klasse.
- På trafiklegepladsen lærer børnene om reglerne i trafikken og får introduktion til, hvilke tegn man giver, og hvad skiltene betyder. Børnene oplever undervisningen på en aktiv og sjov måde ved at køre på løbecykel rundt i den oppustelige indhegning, hvor det efterfølgende præmieres med et cykelkørekort, fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden og som sammen med to medarbejdere selv var med i Gundsømagle for at følge undervisningen.
Trafiksikre børn giver mere trygge forældre
Det samme var skole- og børneudvalgsformand, byrådsmedlem Claus Larsen (S), der er glad for, at det netop var en af Roskilde Kommunes skoler, der var blandt vinderne af Børneulykkesfondens konkurrence.
- Roskilde byråd har for kommunens 18 folkeskoler vedtaget en langsigtet plan, der skal fremme trafiksikkerheden for børnene i de små klasser. Trafiklegepladsen er et godt initiativ og et godt bidrag til at øge børnenes bevidsthed om, hvordan man færdes rigtigt i trafikken. Hvis børnene bliver trafiksikre, bliver forældrene mere trygge. Og udover i hjemmet starter de gode vaner jo ofte i skolen, siger Claus Larsen.
Ikke mange skilte på landet
Mille går i 2.B på Margretheskolen. Hun syntes tydeligvis, at trafiklegepladsen var sjov. Samtidig var hun glad for at få frisket reglerne i trafikken op og se på de skilte, som ikke optræder så tit nord for Roskilde.
- Der er ikke særlig mange skilte her ude på landet. Kun inde i byen. Derfor er det godt at lære dem bedre at kende, siger hun og fortæller, at sidst, hun lærte om reglerne i trafikken, var, da hun gik i 0. klasse.
- Ellers har jeg kun lært om trafikken i fjernsynet, siger hun, før hun igen svinger ind på den gule trafiklegeplads for at få en endnu en tur med gode råd fra Børneulykkesfondens trafikundervisere.
Mindsker kørsel til og fra skolen
Viceskoleleder på Margretheskolen Peter Leinum Lind er glad for, at skolen vandt konkurrencen.
- Den oppustelige legeplads er med til at motivere børnene til at tage cyklen, og dét er godt af flere årsager. Motion med til at øge børnenes læringsevner og give en bedre skoledag for alle. Og så har vi grønt flag her på skolen, hvor vi går ind for at mindske CO2-udledningen. Så når børnene bliver mere sikre i trafikken, kan vi jo håbe på, at vi kan mindske forældrenes kørsel til og fra skolen, smiler Peter Leinum Lind.
Private virksomheder støtter op
Ulykker er den hyppigste dødsårsag for børn mellem 1 og 19 år, og hvert år kommer ca. 150.000 børn under 15 år ud for en ulykke, der er så alvorlig, at de skal på skadestuen. Blandt en af årsagerne til børns skader er uheld og ulykker i trafikken.
Disse tal forsøger Børneulykkesfonden at nedbringe, og en række private virksomheder støtter op. En af dem er forsikringsselskabet Codan, en anden er Continental-koncernen, der producerer dæk og udvikler avanceret teknologi til biler. Globalt har koncernen igangsat en verdensomspændende "Vision Zero"-kampagne, der med forskellige tiltag skal arbejde hen mod "Nul Ulykker og Nul Dræbte" i trafikken. Samarbejdet med Børneulykkesfonden om Trafiklegepladsen er et af de danske tiltag, der skal bidrage til at nå disse mål.
- Selvom de nye skolebørn følges med forældre, kræver perioden omkring skolestart ekstra koncentration hos både trafikanterne, forældre og børnene. Ved hjælp af Trafiklegepladsen håber vi, at børn allerede fra 3-års alderen og videre i de første år i skolen får en forståelse for skiltenes betydning og reglerne for at færdes på veje og stier. Hvis vi kan bidrage til, at både børn og forældre er bevidste om god adfærd i trafikken, er det godt, siger adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S.