Gør taget klar til vinterens strabadser
Efterårs- og vinterhalvåret er højsæson for tagrelaterede skader pga. det ustabile og barske vejr
Har du tagpap på din bolig, kan det derfor være en god ide at få undersøgt, om dit tag er i form til at stå efteråret og vinteren igennem, så du undgår problemer og ærgrelser.
For mange husejere med nogle år på bagen er den kolde tid af året ensbetydende med bekymring for, om den mest udsatte og derfor mest kritiske bygningsdel i forhold til vejrliget – nemlig taget – er i stand til at stå efterårets og vinterens prøvelser igennem.
Men der er godt nyt for alle, der har et tagpaptag. Lige nu tilbyder din lokale tagdækker i Tæt Tag Danmark, som er Danmarks største kæde af tagdækkere, nemlig at rykke ud til en gennemgang af dit tagpaptag. Med et tagtjek kan du sove mere trygt i de kolde efterårs- og vinternætter, for ofte er det blot små vedligeholdelsesarbejder, der skal til for at sikre tagpaptaget. Det fortæller Peter Kranz, adm. direktør for tagpapleverandøren Eurotag Danmark, som driver kæden af tagdækkerne i Tæt Tag Danmark.
- Når efteråret har været her, kan afløb og brønde i taget være stoppet til af blade og kviste. Det giver risiko for opstuvning af vand og dermed også risiko for vandskader inde i huset. Vandet kan også fryse til is, som kan forårsage skader på tagpappen, forklarer Peter Kranz.
Skulle dit tag have brug for deciderede udbedringer eller reparationer, påpeger Peter Kranz, at boligjobordningen – også kendt som håndværkerfradraget – i resten af 2017 giver dig mulighed for at få rabat på arbejdet. Det betyder, at du kan trække op til 12.000 kr. af udgifterne til tagdækkerens arbejdsløn fra i skat.
Gå ikke på taget selv
Peter Kranz advarer mod fristelsen til selv at drage på inspektionsrunde på taget. Først og fremmest på grund af sikkerheden.
- Man skal i hvert fald vide, hvad man gør, og have et godt kendskab til sikkerhedsprocedurer og -regler. Der er en grund til, at Arbejdstilsynet har sat fokus på privates arbejde i forbindelse med hustage. Tagarbejde er helt generelt for professionelle, i særdeleshed på denne tid af året, siger han.
Der kan også være egentlige slidskader på tagpapbelægningen. Dem kræver det oftest en professionel vurdering at afsløre. Især i forbindelse med detaljer som ovenlys eller taghætter er der ifølge Peter Kranz grund til at være opmærksom.
Forsikring dækker måske ikke
- Vi ser desværre ofte eksempler på husejere med tagpaptage, der får udgifter, som kunne være undgået eller i hvert fald være blevet mindre ved hjælp af en professionel gennemgang og vedligeholdelse. I værste fald kan man komme ud for, at forsikringen ikke dækker, hvis årsagen til skader er manglende vedligeholdelse, siger Peter Kranz.
Ikke mindst hvis der er tale om et fritidshus, som er overladt til sig selv i lange perioder, er der ifølge Peter Kranz god grund til at være opmærksom på tagpaptagets tilstand. Det skyldes det ustabile danske vintervejr, hvor et kraftigt snefald, der efterlader store mængder sne på taget, hurtigt kan blive afløst af tøvejr. Så er der risiko for alvorlige vandskader, hvis tagbelægningen ikke er i topform.
Er du interesseret i en gratis og uforpligtende gennemgang af dit tagpaptag, så skriv eller ring og lav en aftale med din lokale Tæt Tag Danmark-entreprenør.