Sådan bager du et rugbrød med en saftig krumme
Rugbrød er en fast del af den danske kulturarv. Fra den ydmyge rundtenom i madpakken til det højtbelagte smørrebrød, er det mørke brød uundværligt i hverdagen
Men hvordan bager du et lækkert og saftigt rugbrød, og hvad skal du holde øje med, når du står med fingrene i dejen? Vi har talt med brødspecialisten Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle, som kommer med nogle tips og en skudsikker opskrift på alletiders rugbrød.
Hvis du vil imponere familien med et lækkert brød til frokosten, er der ikke nogen smutveje. Rugbrød kræver forberedelse og en vis portion tålmodighed. Men fat mod, for dejen passer sig selv det meste af tiden, og når du er færdig, står du med et velduftende brød, der holder sig frisk og saftigt længe. Gør det til et weekendprojekt og bag flere brød, nu du er i gang.
Hemmeligheden bag den gode smag og konsistens
Gær er forbeholdt fødselsdagsboller og hurtigthævende hvedebrød. Når du skal bage et lækkert rugbrød, kommer du ikke udenom surdej.
"Surdej er faktisk bare "gammel" dej, der indeholder vigtige mikroorganismer af mælkesyrebakterier og gærsvampe, der hjælper brødet med at udvikle smag, duft og den rigtige konsistens. Processen er langsommere, end når du bager boller på gærdej, men gode ting tager tid, og der er ingen grund til at lade sig skræmme af surdejskonceptet", siger Marie-Louise Risgaard.
Den nemmeste løsning er naturligvis at spørge en venlig sjæl, om du må låne lidt af deres surdej, men er dette ikke en mulighed, er det ligetil at starte din egen. Find opskriften på surdej længere nede.
Hvad kendetegner et godt rugbrød?
"For mig er et godt rugbrød et, der primært består af fuldkornsrugmel, knækkede eller skårne rugkerner og så måske lidt blandede frø og en "sjat" fuldkornsspelt- eller hvedemel. Altså et 100% fuldkornsrugbrød, når vi snakker mel og kerner. Bryder du dig ikke om frø, så kan de sagtens undværes. Mit hverdagsrugbrød er mildt og smager godt af rug. Det har en smuk mørkebrun skorpe og en let grålig, lysebrun krumme med masser af synlige rugkerner. Skiverne dufter af RUG – og jeg tror faktisk man kan blive helt afhængig af den duft - ingen dag uden rugbrød her hos os", siger Marie Louise Risgaard.