Årets Farve 2018 gør hjemmet til et trygt tilflugtssted
Mens verden står i flammer skaber Årets Farve 2018 et sikkert, beroligende miljø i hjemmet. Farvede vægge hitter, og en ny app gør det nu nemmere at ramme farven, der skaber den rigtige stemning
Efter en årrække, hvor råhvid, creme, beige og andre lidet eksplosive farver har været dominerende i danskernes hjem, har klarere farver for alvor fået overhånden. Nordsjö Idé & Design (tidligere Sadolin Farveland) har netop løftet sløret for Heart Wood som Årets Farve 2018. Farven skal skabe beroligende omgivelser i en tumultarisk tid. Med en ny app gør farvehandleren det nu også nemmere for kunderne at ramme de helt rigtige farver.
– Heart Wood er den perfekte baggrundsfarve, den er varm og beroligende, og på grund af terrorisme, Brexit og andre begivenheder, der skaber uro i verden omkring os, har vi i højere grad brug for at skabe en hjemlig tryghedsfølelse, der beroliger – vi har behov for at gøre vores hjem til et trygt tilflugtssted, siger Per Nimer, der er farvespecialist hos Nordsjö Idé & Design, som netop har lanceret appen Nordsjö Visualizer.
– Mange kunder ved på forhånd, præcist hvilke farver de vil have, men det er ofte en helt forkert tilgang til at få det rigtige. I stedet er det vigtigt at reflektere over, hvilken følelse det enkelte rum skal give. Jeg forsøger ofte at få folk til at beskrive, om rummet for eksempel skal føles småt og intimt, luftigt og stort, varmt eller koldt. Men som en yderligere hjælp til kunderne har vi nu også lanceret en app, der ved hjælp af såkaldt augmented reality giver brugeren mulighed for at se, hvordan malerarbejdet kommer til at se ud, allerede inden første penselstrøg, forklarer Per Nimer.
Sorte bundlinjer afkaster farve på væggene
Den samfundsmæssige udvikling afspejles i farverne, vi omgiver os med. Ligesom økonomien går vores brug af farver op og ned, siger Lene Bjerregaard, der er arkitekt, psykoterapeut og forfatter til flere bøger om farvepsykologi.
– Som regel, når stærke farver kommer på mode, følges det ad med økonomiske opgange. Det kan man tydeligt se inden for de seneste hundrede år. Når vi oplever, at nu er der råd til at slå lidt til Søren, så har vi – også helt lavpraktisk – en tendens til at putte mere kulør på tilværelsen, forklarer Lene Bjerregaard.
Nye tider
Tidligere malede man om, når væggene var beskidte eller når malingen skallede af dørkarmene – når der var behov for det. I dag maler de fleste ifølge farvespecialisten om, fordi de har lyst.
– Mine forældre malede kun om, når det var slidt. Der kunne nemt gå otte, ni eller ti år imellem. I dag er vi ekstremt interesserede i indretning, og for mange er farvevalget på væggen blevet noget, man bruger til at vise sin personlighed på i hjemmet – det gjorde man ikke på samme måde tidligere, fortæller Per Nimer.