Denne sommer skal rejsende i Sydeuropa være særligt opmærksomme på planter, som kan være angrebet af bakterien Xylella fastidiosa, som efter det første fund i Italien i 2013 nu også er fundet på friland i Frankrig og Spanien. Den kan angribe over 300 plantearter – herunder tre af de meget økonomisk vigtige afgrøder for Middelhavslandene: vin, oliven og citrus. Men den kan også angribe en lang række planter, der findes i den danske natur, som kirsebær, blomme og eg, og prydplanter som lavendel, nerie og pelargonier.
- En smuk plante til minde om en god ferie sydpå kan hurtigt ende som et mareridt for den lokale planteskole, og i værste fald for det samlede gartneri-erhverv i Danmark. Derfor har vi brug for at alle tager ansvar og overvejer det meget nøje, inden de tager planter med hjem til Danmark, siger enhedschef for Planter i Landbrugsstyrelsen, Kristine Riskær.
Kan udløse karantæne
Et fund af en plante inficeret med Xylella fastidiosa betyder efter EU's fælles regler, at inficerede planter skal destrueres, og at alle værtsplanter inden for en radius af 10 km skal sættes i karantæne. Det kan ramme lokale planteskoler og gartnerier hårdt.
Den største skade for Danmark ville dog være de negative konsekvenser for afsætningen af danske prydplanter til andre EU-lande og eksporten til lande uden for EU, hvis Danmark kommer på listen over lande, hvor Xylella fastidiosa forekommer.
- Vi anbefaler, at man nyder planterne der, hvor de er, når man tager på ferie, i stedet for at tage dem med hjem til Danmark. På den måde er man med til at beskytte vores natur og vores erhverv, siger Kristine Riskær.
Selvom planter eller frø ser raske ud, kan de føre nye svampesygdomme og skadelige virus, insekter eller bakterier som Xylella fastidiosa med til Danmark.
Kend 12 af de værste syndere
Der er ca. 250 såkaldte karantæneskadegørere på EU's liste og langt de fleste på listen, er det ikke muligt at genkende for andre end eksperter. Karantæneskadegørere er planteskadegørere, der ikke må indføres eller spredes i Danmark og EU, og
Landbrugsstyrelsen har lavet en pjece med 12 genkendelige karantæneskadegørere, som vurderes særligt vigtige at have fokus på herhjemme. Med pjecen i hånden er det muligt at genkende de 12 vigtigste skadegørere eller symptomerne på den.
Du har pligt til at anmelde fund
EU har indført en omfattende anmeldepligt: Hvis du har mistanke om angreb af karantæneskadegørere enten i egen have eller i naturen, har du pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen. Anmeldelsespligten trådte i kraft d. 1. januar 2017.
Ikke ulovligt, men ikke tilrådeligt
Det er ikke ulovligt at tage planter med hjem fra andre EU-lande, men når bakterier som Xylella fastidiosa florerer, er det klogest at lade være.
Hvis man rejser til et land uden for EU, er der generelt strengere regler, fordi der er en højere risiko. Her bør man tjekke reglerne eller kontakte Landbrugsstyrelsen, før man overvejer at bringe planter med hjem.
Hvis du har fundet en skadegører og googlet dig frem til navnet, kan du tjekke, om den er på listen over karantæneskadegørere i bekendtgørelse om planteskadegørere.